Op het moment van dit schrijven zijn we inmiddels aan de 5e vlucht van dit seizoen bezig.

Zoals ik al eerder in mijn nieuws blogs schreef zijn ook hier de nodige duiven achter gebleven van de eerste vluchten, iets wat ik eigenlijk de laatste jaren niet meer gewend was.

Terugkijkend naar het begin van het seizoen had ik het vizier scherper moeten zetten. Ik constateerde reeds voor aanvang van het seizoen dat de duiven niet lekker strak in de nek zaten, wat vaak duid op een probleem met de luchtwegen. Nadat ik de eerste duiven reeds had verspeeld, heb ik toch voor de zekerheid de duiven laten controleren bij de dierenarts zoals ik eerder in mijn laatste nieuws blog schreef en deze constateerde dat enkele duiven lichtjes het “Geel” hadden en wat betreft de koppen vond men het meevallen en stonden de duiven er volgens hun zeggen nog redelijk op. Dan zoek je de oorzaak vaak bij jezelf en denk je, ik zal wel weer te kritisch naar mijn duiven kijken. Ik kreeg het advies om de duiven tegen het “Geel” te behandelen en “Ornispeciaal” te geven voor de koppen. Omdat de duiven met licht het “Geel” uit 1 kooi kwamen, heb ik slechts alleen deze kooi behandeld, en omdat men vond dat de duiven er redelijk op stonden (zoals men mij vertelde) maar slechts 2 dagen hiertegen gekuurd voor zowel het “Geel” en de koppen.

De duiven bleven echter niet naar mijn zin en verschillende duiven kwamen leeg thuis van de vlucht, ze zaten er niet bij zoals ik de afgelopen jaren gewend was. Omdat de planning hier de laatste jaren is, dat ik bij de eerste vlucht met 2 nachten mand de plafonds stofvrij maak, kwam ik mogelijk achter de oorzaak. De isolatie bekleding aan de achterzijde in de kap was los gekomen ( waarschijnlijk door de storm van enkele weken daarvoor ) en was het bereikte positieve effect qua verluchting hiermee teniet gedaan, de wind had in de kooi weer als voorheen vrij spel, en veroorzaakte hierdoor weer de valse trek. Dit probleem heb ik inmiddels weer verholpen. In een telefoon gesprek met Dr. Henk de Weerd heb ik dit probleem voorgelegd, en hij wilde graag de duiven ook zelf zien. Op maandag ben ik op de kliniek bij hem langs geweest en constateerde hij een flinke luchtweg infectie. Op zijn advies is direct een behandeling gestart en zijn de duiven ingespoten, en 5 dagen behandeld met Belga-Fox & Belgamco. Ik moet zeggen dat de duiven hiervan al wel wat zijn bekomen, maar kan en moet het nog beter. Nu is het nog ruim 3 weken tot de eerste inkorving van St.Vincent om hieraan te werken en hopelijk dit hersteld te krijgen.

Wat ik hieruit geleerd heb is dat men altijd alert moet zijn en als je zelf iets constateert hierop direct moet anticiperen. Nu heb ik enkele weken lopen afwachten met als gevolg dat de duiven in de weken waarop ze toch gespeeld zijn steeds dieper hun reserves hebben moeten aanspreken.  Ook hier heeft dus de gemakzucht toegeslagen door te redeneren het komt net als de afgelopen 3 jaar toch wel goed. ALTIJD FOUT DUS!!!!

Ik heb er voor gekozen afgelopen winter enkele goede vliegers naar het kweekhok te doen, dus is de logische redenatie dat ik bewust deze keuze heb gemaakt en dat ik aan kwaliteit op de vliegkooi moet inboeten, maar als je daarnaast ook te lichtzinnig gaat denken als men iets constateert aan de duiven en niet alert genoeg bent, dat is dus wel te voorkomen.

In de komende weken gaan we er alles aan doen om de duiven weer als vanouds op de rit te krijgen, en pak ik het fanatisme en de passie waarmee ik de afgelopen jaren de duivensport heb beoefend weer met beide handen aan.

Tot zover deze update.