Kweek 2022

Op 19 februari zijn de duiven hier gekoppeld, op een enkeling na hebben de meeste jaarlingen op vrijwillige basis hun partner uit kunnen zoeken. Dat is allemaal redelijk vlot gegaan en al snel hadden de nieuwe koppels beslag gelegd op een broedbak.

Ieder jaar weer maak ik mee dat er duiven zijn die in de winter door gehouden worden als duivin toch een doffer blijken te zijn ( dat waren ze natuurlijk al ). De marathon duiven ontwikkelen zich en tonen zich nu eenmaal wat trager. Neemt niet weg dat ik dit jaar met nogal wat doffers over zit in de hokken.

Zelfs een ( jonge )duif welke ik als duivin had aangeschaft ter versterking van het kweekhok, bleek een doffer te zijn.

Omdat ik deze doffers niet in een apart hokje kan plaatsen zal ik deze doffers moeten verdelen onder de vlieghokken. Eigenlijk ben ik hier niet blij mee, om ze nu nog uit te selecteren is ook nogal wat. Een tweede reden waarom ik hiermee niet blij ben is dat ik vind de rust in de kooien hiermee verstoord is.

Het is niet anders we gaan het dit jaar zien, en de tijd zal het leren.

Het leggen van de eieren is ook redelijk vlot gegaan, op 1 oude ( kweek-duivin ) na had alles vlot gelegd. Bij deze duif heb ik zelf maar andere eieren gelegd in de hoop dat ze later in het seizoen hiermee toch nog op gang komt. Een kleine tegenvaller met de kweek was dat ik nogal wat ingedeukte eieren had, normaal doe ik bovenop de tabak stelen een laagje stro en heb ik hier weinig last van, dit jaar was door de drukte de laatste tijd dit erbij in geschoten, een goede leer voor de volgende keer dus.

Zoals het meestal gaat zijn het altijd de eieren van koppels welke men verlegd had om wat extra jongen van deze koppels te hebben. Omdat ik dit jaar maar ( 5 )  bonnen heb geschonken en zelf ook al van plan was om wat minder jongen te kweken kwam dit nu goed uit.

Omdat ik dus zelf minder jongen nodig had heb ik enkele beginnende liefhebbers uit Nederland en 1 uit België welke afgelopen winter met mij contact legde voor wat advies, beloofd dat ze de eieren van de jaarlingen waaronder de eieren van de kwekers kwamen te leggen deze gratis mochten komen halen.

Verder ben ik zeer tevreden hoe de kweek is gegaan en hoe de jongen zijn opgekomen, op het moment van schrijven zijn de eerste jongen bekwaam en zullen dit weekend de eerste bonnenkopers hun bonnen mogen komen verzilveren.

Daarnaast zullen nog enkele liefhebbers komen welke ik zelf wat jongen beloofd had. Deze eigen vrijwillige keuze bevalt mij ook prima, en heb hier ook zelf plezier in.

Ik wens iedereen een goed, gezond maar vooral een sportief seizoen 2022 toe.