Bergerac & Narbonne 29-07-2022

Het laatste fond-weekend zit er voor mij weer op. Met de wetenschap van de tussenstand van de Nationale kampioenschappen in het achterhoofd waarbij ik nog op de 2e plaats onaangewezen stond, zou het op de laatste vlucht moeten gaan gebeuren.

Ik had daarom slechts 10 duiven op Bergerac ingekorfd en de meeste jaarlingen op Narbonne. Ik zelf had er alles aan gedaan de duiven zo perfect mogelijk in te korven, en uiteindelijk waren ze ook in mijn ogen perfect, de duiven moesten het nu zelf laten zien. Maar ik in mijn eerdere verslag al schreef dacht ik in de gaten te hebben dat de weduwnaars het weduwschap een beetje beu werden, dat merkte ik al aan het vliegen.

Natuurlijk neem ik dit mijn duiven niets kwalijk, na zo`n zwaar seizoen met veel zware omstandigheden waarin ze het meer dan perfect voor mij hebben gedaan. Het zou dus een spannend weekend kunnen worden.

Op vrijdag waren de duiven reeds van Narbonne om 07.20 uur onder onmogelijke omstandigheden toch gelost. Vooraf had ik de weerkaarten zelf al bekeken en ging er vanuit dat de duiven op vrijdag niet gelost zouden worden. Het gevolg was dat duizenden duiven dagen te laat op de hokken terug kwamen. De verantwoordelijken die het sein hebben gegeven om te lossen, moeten ze ALLE bevoegdheid ontnemen om verder nog beslissingen te mogen nemen voor het lossen van de duiven ( en dan druk ik mij nog netjes uit ).

Het duurde daarom tot de andere dag dat de eerste duiven Nationaal de thuisbasis bereikte, bij mij waren er deze dag ook 3 aangekomen niet erg vroeg waarvan de eerste 2 ook mijn eerste 2 duiven van Agen waren. Wat ik onder deze zware omstandigheden van de jaarlingen wel kon waarderen. Op het moment van schrijven zijn er nog wel duiven nagekomen en mis ik er nog 3 van de 11.

Bergerac werd op vrijdag om 13.30 u gelost en zouden van de buienlijn op de vlieglijn die ochtend weinig last meer ondervinden omdat deze naar Duitsland weg getrokken zou zijn. Echter aan verschillende duiven die van Bergerac thuis kwamen hadden ze toch wel een staartje meegepikt en kwamen met roze noppen thuis.

Ook aan het verloop van Bergerac kon men merken dat de duiven het onderweg niet gemakkelijk hadden gehad, De eerste duiven vielen Nationaal al vroeg in de morgen maar stond het concours ruim 7 uur open, en dat is al erg lang vind ik zelf.

Ik moest vond ik zelf voor mijn doen al te lang wachten op mijn eerste duif, en kreeg toen de bevestiging dat ik het goed gezien had dat mijn duiven het weduwschap beu waren geworden. Maar zoals ik zelf ook altijd zeg geen excuus de andere duiven zijn er ook, dus moeten die van mij er ook maar zijn. Mijn eerst aankomende duif was “De 327” ( vorig jaar nog de 8e Nationaal op de afsluitende vlucht vanuit Bergerac ) speelde ook nog wel de 1e prijs in de vereniging. Ik had hem 7e getekende gezet omdat hij op de vorige vlucht thuis kwam met een halve staart er uit, en zijn 4e pen had gestoten. Mijn 2e duif was “Mattieu” welke hiermee ook weer zijn 3e prijs dit jaar pakte.

Aankomsten:

17-327        “De 327”                 10.34.20 u.

20-832       “Mattieu”               10.53.20 u.

20-850       Zoon 450               12.07.00 u.

21-698        Br Porsche            12.36.58 u.

18-957        Miss Bordeaux     13.28.29 u.

Resumé uiteindelijk klokte ik 5 duiven van de 10 waarvan er 4 Nationaal op de uitslag stond, dit was gezien mijn eerdere prijspercentages de afgelopen jaren te mager voor mij. Dit resulteerde dat ik mijn 2e plek Nationaal moest inleveren en uiteindelijk nog als 9e Nationaal kampioen ben geëindigd en volgens de tussenstand nu de 4e en de 19e Nationaal duifkampioen, maar de 4e kan nog wel de 2e worden omdat 2 duiven welke ervoor staan hiervan 4 prijzen berekend zijn en dit is al jaren de 3 beste resultaten ( deze duif was in 2019 ook al de 41e Nationaal duifkampioen ). Vooraf had ik hier natuurlijk voor willen tekenen maar als je weer zo kort bij staat dan wil je ook meer. Helaas het heeft niet zo mogen zijn maar het positieve is dat ik voor het 3e jaar op rij bij de Nationale TOP-10 van Nederland sta, en ik realiceer mij nu dat dit nog maar weinig liefhebbers de laatste jaren hebben nagedaan al zeg ik het zelf.

De duiven zitten nu op hun welverdiende rust en mogen nog 1 jong groot brengen, welke te koop aangeboden zullen worden.

De vroege jonge duiven van dit jaar hebben inmiddels ook al 5 vluchten gedaan en komen goed naar huis slechts 2 duiven verspeeld, en mogen nog 1 of misschien 2 vluchten mee dan mogen die ook gaan ruien, en zit het seizoen er voor mij helemaal op.

Tot slot kan ik niet anders concluderen dat ik alleen maar trots op mijn duiven kan zijn met hun behaalde resultaten dit jaar en de voorgaande 4 jaar.

Alle winnaars van het afgelopen jaar op zowel de vluchten en kampioenschappen van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten.

Tarbes 23-07-2022

De inmiddels voorlaatste Marathon vlucht vanuit Tarbes is ook weer achter de rug. Op deze vlucht had ik 10 duiven ingekorfd. Met name de ervaren duiven moesten aan deze klus beginnen. Voorafgaand aan deze vlucht dacht ik in de gaten te krijgen dat de duiven het weduwschap wel eens beu beginnen te worden. Ze trainde trainden al minder thuis en de gedrevenheid tijdens deze trainingen ontbrak er een beetje aan vond ik. Ik neem mijn duiven helemaal niets kwalijk als ik zie de voorgeschiedenis van de voorbereiding, maar mag ik zeker niet klagen hoe de duiven dit jaar weer naar huis komen met iedere vlucht wel 1 of meerdere kopduiven op de Natonale uitslag.

De lossing was 1 dag uitgesteld omwille van de verschillende storingen welke verspreid over de vlieglijn zich bevonden. Op zaterdag om 14.00 uur was het dan zover en werden de duiven gelost met een hoofdzakelijke Noord-Westen wind.

Even voor 10 uur viel in kloosterzande bij Wim Kooreman de eerste duif Nationaal, hier in Brabant viel de eerste duif om 11.47 bij Cees Elsakkers in Halsteren. Dus hier kon het wachten nu ook beginnen. Om 13.17 uur was het hier dan ook zover dat bij mij de eerste duif viel. Het was “De 523” mijn 1e getekende van de poulebrief. Ik zag hem al uit het Noorden terug komen en miste een halve staart, waarschijnlijk had de roofvogel hem al in het vizier gehad. “De 523”was ook mijn 1e geklokte van Dax en speelde toen de 24e Nationaal en dan nu de 17e Nationaal eerder dit jaar pakte hij ook al een 230e prijs van Bergerac/Libourne Nationaal ( sector 1 ). Het kan dan ook niet anders dat hij dit jaar weer kort bij de Nationale asduiven komt te staan. In 2019 was hij al eens de 41e Nationale asduif. Ik vond zelf dat ik wat te lang op mijn 2e duif moest wachten, maar als ik op de nationale uitslag kijk valt het redelijk mee, dus mag niet ontevreden zijn met 7 prijzen van de 10 ingekorfde duiven. Met nog 1 vlucht te gaan mag ik met een prijspercentage van 72% Nationaal Sector 1 en 74% Nationaal Sector 1a helemaal niet klagen.

De aankomsten deze vlucht waren als volgt :

16-7523                “De 523”                              13.17.07

20-0808                Broer “De 450”                  15.24.21

20-0855                Zoon “De 956”                   16.10.00

20-0876                Br “Little Hero”                 16.40.23

19-0405                Vader “Mathieu”             17.03.29

19-0472                Broer “De 450”                 17.58.26

18-0948                “De 948”                              20.08.29

Inmiddels zijn de voorlopige tussenstanden van de Nationale kampioenschappen 2022 ook bekend en doe weer zeer goed mee met een 2e plaats hokkampioen (gemiddelde ) een 25e aangewezen en een 3e en 25e Asduif Nationaal. De 3e is “De 523” maar als ik naar de 2 duiven die er op dit moment nog voor staan kijk dan zijn voor deze duiven 4 prijzen berekend, volgens mij moet dit de 3 beste resultaten uit 4 zijn en dan komen beide duiven niet aan de punten die “De 523” nu heeft uit 3 op 3.

Kortom de laatste vlucht vanuit Bergerac zal heel spannend worden of ik weer netjes bij kan blijven, ik heb gezien de tussenstanden dan ook besloten om maar 10 duiven voor Bergerac in te korven, en heb 11 jaarlingen ingekorfd voor Narbonne Z.L.U.

Tot zover deze update hopelijk kan ik volgende week melden of het mij gelukt is.

 

Barcelona & Dax  08-07-2022

Dit weekend stonden er voor mij 2 vluchten op het programma te weten Dax en Barcelona. De laatste had ik gezien het behaalde resultaat in 2021 van de “Barca”  ( 21e Nationaal Barcelona ), heel het jaar naar uitgekeken. Op het laatste moment heb ik besloten om hem toch niet mee te geven omdat ik vond dat hij er niet klaar voor was, zeker gezien de voorspelde zware omstandigheden was reden om met hem hiervan af te zien. Ik vond hem nog steeds niet goed genoeg aan gewicht, wat onder dergelijke omstandigheden zeker moet zijn om uiteindelijk op reserves thuis te kunnen komen.

Om toch aan deze vlucht der vluchten mee te kunnen doen had ik 2 andere uitgezocht die het in mijn ogen ook aan zouden moeten kunnen. “Little Brian” is een zoon van “Brian” Half broer van de MG430 van Jelle Jellema welke op zijn beurt weer de vader is van “Silke” (1e Nationaal Barcelona 2020 ). En “De 437” is een volle broer van de vader van mijn “Barca”.

Zoals gezegd werd het een zware editie waarin de duiven geen 100 maar 200% in orde moeten zijn. Achteraf hebben deze 2 duiven mij niet teleurgesteld, de eerste “Little Brian” klokte ik om 16.06 u. niet zo heel erg vroeg maar toch goed voor een 501e prijs Nationaal. “De 437” klokte ik de andere morgen om 08.56 u. Nationaal zal deze net buiten de prijzen vallen, maar toch ben ik zeer tevreden met mijn behaalde resultaat zeker met de wetenschap dat er op het moment van schrijven nog teveel duiven onderweg zijn.

De 2e vlucht was Dax, ook hier had ik van vorig jaar natuurlijk nog goede herinneringen aan met de “Porsche” welke toen de 3e Nationaal speelde en inmiddels naar het kweekhok is verhuisd.

Voor deze versie had ik 10 duiven ingekorfd, in mijn ogen waren deze er ook echt klaar voor de duiven voelde goed aan zoals ik de laatste jaren ook gewend was lekker vol en warm, zo goed zelfs dat de functionaris welke mijn duiven in handen kreeg om in te korven het ook was opgevallen.

Gezien de zware omstandigheden waarin de duiven huiswaarts moesten keren, was ik hoopvol gezind juist omdat dit de omstandigheden zijn waarin mijn duiven zich het prettigst voelen, en waarop ik in het verleden ook de mooiste resultaten op heb behaald.

Ook deze duiven stelde mij zeker niet teleur, en mag ik ook hier achteraf niet over klagen. Met 9 duiven van de 10 ingekorfde duiven Nationaal in de prijzen en beginnend met een 24e Nationaal tegen 4.795 duiven stelde mij zeer tevreden. In onze vereniging waren slechts 32 duiven ingekorfd. Mijn eerste geklokte duif was “De 523” welke 1 van mijn vaste duiven is en welke in 2019 nog 41e Nationaal asduif was. Vorig jaar kwam hij thuis van St.Vincent en had onderweg brak water gedronken, en hier behoorlijk last van had, is hij voor de rest van het vorig seizoen niet meer de mand ingegaan.

Enkele uitslagen Dax :

In de Union de Baronie 8/10  80% prijs waren 240 duiven ingekorfd en begon ik met

2e -16e -24e 38e -44e -48e -70e en een 71e

In de Afdeling Brabant-2000  9/10  90% prijs tegen 1.189 duiven begon ik met

5e – 51e – 79e -143e -167e -194e -289e -290e en de 338e

Nationaal Sector 1 9/10  90% prijs tegen 4.798 duiven begon ik met

24e -222e -363e -615e -705e -785e -1128e -1129e en 1343e

Aankomsten :

16-7523                “De 523”              12.48.44

20-0832                “Matthieu”                        14.10.47

19-0405                Vader “Mathieu”             14.43.20

18-0956                Broer “Miss Bordeaux” 15.40.57

18-0977                Duivin van “Mathieu”    15.58.10

20-0808                Zoon “De 450”                   16.18.35

19-0404                Zoon “De 523”                   17.31.24

18-0932                “De 932”                              17.31.53

20-0876                “De genaaide”                  18.25.02

Enkele dagen na afloop van deze vlucht kreeg ik als secretaris van onze vereniging een bericht van de secretaris van onze Afdeling Brabant-2000. Met de medeling dat onze duiven en manden aan een extra controle waren onderworpen en dat alles perfect in orde was en er geen onregelmatigheden waren aangetroffen. Persoonlijk ben ik groot voorstander van dergelijke onaangekondigde controles om de concoursveiligheid te kunnen waarborgen. Zeker nu er behoorlijk goed gepakt wordt de laatste jaren in onze vereniging, is dit een reden om mogelijke speculaties een halt toe te roepen.

De volgende vlucht voor mij zal zijn Tarbes, zoals nu de planning ligt zullen er hierop wederom 10 meegaan. “Mathieu” en zijn duivin gaan hierop niet mee die blijven 1 week langer zitten voor Nationaal Bergerac.

Op Bergerac zullen er zo rond de 20 mee gaan en al wat er dan nog zit gaat allen naar Narbonne Z.L.U. Hierna zit het seizoen er voor mij weer op, en zo het er nu op dit moment nog uitziet lig ik behoorlijk op schema wat de kampioenschappen betreft. Natuurlijk met de nadruk op voorlopig want er kan de laatste 2 vluchten nog veel gebeuren.

Tot zover de update.

Bordeaux 01-07-2022

Op vrijdag 1 juli stond de tweede marathonvlucht op het programma. Afgelopen winter was al besloten dat deze vlucht een ochtendlossing zou gaan worden. De verwachting was dan ook dat voor deze vlucht de liefhebbers met dagfond duiven grote kanshebbers zouden kunnen zijn. En zo geschiedde ook, en werd de kop van de uitslag in de verschillende sectoren gedomineerd door deze duiven. De duiven werden om 07.00 uur gelost met een matige w-z-w wind voor onze Sector 1 zou dit betekenen dat de vroegste duiven in Limburg zouden moeten kunnen vallen. En wat heet kunnen vallen de uitslag werd volledig opgerold door de Limburgse duiven. Onze duiven hier in Brabant-2000 waren op voorhand geklopt.

Het is decennia lang bekend dat de wind de prijzen maakt, wat ook maar goed is dat iedereen in onze mooie sport aan hun trekken komt derhalve wil ik alle winnaars van harte feliciteren.

Op eigen hok waren 20 duiven ingekorfd, 9 weduwnaars en 11 nestduiven de laatste waren ingekorfd op jongen van 4 tot 5 dagen. Mijn getekende duiven ( bovenste 3 van de poulebrief ) waren “Little Hero” , “Miss Bordeaux” ( welke op haar eerste jongen van dit jaar zat ) en “De 327”. Dit zijn voor mij niet de minste, maar toch had ik op voorhand al gezegd dat het met name voor deze duiven de ochtendlossing en de snelheden wel eens te rap zou kunnen gaan, verder geen excuus want zoals ik ook altijd zeg “ze moeten er maar zijn” het geld voor alle duiven.

Ondanks dat de Limburgse liefhebbers de Nationale uitslag hebben gedomineerd, mag ik zeker niet klagen de duiven kwamen redelijk vlot af en s `avonds waren er 14 van de 20 thuis. De andere morgen volgde de andere 6 duiven zich al vroeg op en waren dus allen thuis. Bij deze laatste 6 was ook mijn 3e getekende “De 327” die miste een paar staartpennen.

Enkele uitslagen :

In onze vereniging C.C.Breda 11/20  55% prijs waren 117 duiven ingekorfd en daar begon ik met een

1e -2e -5e -6e -8e -10e  enz.

In de Afdeling Brabant-2000 13/20 65% prijs tegen 2.769 duiven

10e – 37e – 78e – 83e  enz.

Nationaal Sector 1A 13/20 65% prijs tegen 4.346 duiven

13e -93e – 162e – 168e  enz.

Nationaal Sector 1 12/20 60% prijs tegen 9.825 duiven had ik 12/20 prijzen

Beginnend met een 244e prijs ( wat ik de laatste jaren al niet meer gewend was ) iets wat te laat naar mijn zin.

Aankomsten :

20-0871                Zoon “450”                          17.52.46

19-0472                Broer “450”                        18.07.46

21-9636                Kl-zn “De 956”                   18.16.14

21-9698                Broer “Porsche”               18.16.44

19-0950                Zoon “450”                         18.29.12

20-0869                Zoon “Warrior”                 18.37.49

20-0855                Zoon “De 956”                   19.03.29

20-0850                Zoon  “450”                        19.13.01

17-3346                “Little Hero”                      19.17.23

18-0957                “Miss Bordeaux”             19.41.53

21-9697                Broer Porsche                   19.56.17

21-9623                Zus Porsche                       20.04.52

18-0948                                                               20.35.05

21-9674                                                               21.22.00

Op het moment van dit schrijven zijn inmiddels de duiven voor Barcelona ook ingekorfd. Hier zijn er 2 mee, 2 nieuwelingen want de “Barca” welke afgelopen jaar nog de 21e Nationaal Barcelona speelde heb ik niet meegegeven omdat ik hem op dit moment nog niet goed genoeg vond.

Vanavond zullen de duiven voor Dax ingekorfd gaan worden, zoals het er nu uitziet zullen dit er waarschijnlijk 10 gaan worden. Waaronder de “Matthieu” welke enkele weken geleden nog de 10e Nationaal speelde van Bergerac.

De jongen zullen ook dit weekend hun 2e vluchtje afwerken. Afgelopen weekend hebben deze hun vuurdoop gehad, want omdat de jongen aan huis super trainen ( ze zijn dikwijls 2 à 2,5 uur weg ) heb ik voor het eerst zonder ze ook maar 1 keer zelf opgeleerd te hebben ineens met de afdeling op Duffel meegegeven in totaal 36 stuks en kwamen over heel de dag s`avonds miste ik er nog 10 hiervan zijn er de andere dag nog 8 nagekomen en mis ik er dus nog 2.

Diegene welke komend weekend duiven mee hebben wens ik allen veel succes.

Referenties :

Afgelopen weekend werden ook al leuke referenties doorgestuurd van resultaten behaald met hier rechtstreeks gehaalde duiven.

België :   Marc de Weerd  1 duif van mij mee op Agen-oud 1e geklokte duif komt hier vandaan.

J.C Hoeke 1e geklokte duif Bordeaux komt hier rechtstreeks vandaan

In onze eigen vereniging staan op Bordeaux van 3 andere liefhebbers 5 duiven van mij op de uitslag waaronder de 1e geklokte bij J.Mouwen ( 4e prijs )

******************************************************************************************************************************

Bergerac 17-06-2022    i.p.v St.Vincent

 

Inmiddels hebben we de eerste marathonvlucht weer achter de rug. Ook dit jaar stond de klassieker vanuit St.Vincent als opening van het marathonseizoen op het programma. De weergoden hadden echter wat anders in petto voor dit weekend. Met temperaturen van ruim boven de 35 graden zorgde ervoor dat de lossingsverantwoordelijken hadden besloten om dichter bij huis te komen en in plaats van een middaglossing er een ochtendlossing van te maken. Nu mag iedereen hierover een vrije mening hebben, maar ( ik ) vind dat men uit het oog van diervriendelijkheid het enig juiste heeft gedaan.

Door deze voorspelde weersomstandigheden zat het er dik in dat de eerste duiven niet dik zouden gaan vallen en dat de meeste duiven pas de volgende dag zouden gaan thuiskomen.

Diegene welke mijn nieuws blogs heeft gevolgd, heeft kunnen lezen dat de voorbereidingen verre van optimaal waren. Omdat ik de doffer vanaf 15 mei niet meer had ingekorfd omdat ik de koppen onvoldoende vond, had ik besloten om in het weekend voorafgaand aan de inkorving van St.Vincent   ( dus 3 dagen er voor ) ALLE duiven in te korven omdat ze reeds aan de beterende hand waren. De duiven die mogelijk mee zouden kunnen naar St.Vincent ( 18 stuks ) gingen naar Morlincourt en de rest bestemd voor Agen Z.L.U en Bordeaux N.P.O in te korven voor Chateauroux. Al met al geen ideale voorbereiding voor St.Vincent, maar omdat de duiven nog net geen 1000 km aan voorbereidende vluchten hadden gehad en naar mijn mening te lang stil hadden gezeten was dit mij de laatste kans om te kijken hoe ze er voor stonden.

Omdat de duiven bestemd voor St.Vincent als kogels uit de lucht kwamen en elkaar vlot opvolgde ondanks dat ze net geen prijs hadden was ik dik tevreden. Ik besloot daarom om de duiven die in mijn ogen behoorlijk aan gewicht waren ( 14 stuk ) alsnog in te korven voor St.Vincent.

De voorspelde zware omstandigheden liggen mijn duiven in normale doen het beste maar gezien de voorgeschiedenis hield ik een flinke slag om de arm.

Nu achteraf hebben mijn duiven mij zeker niet teleur gesteld en moet ik meer dan tevreden zijn. Op de dag van lossing had ik 2 duiven thuis welke goed waren voor een 10e en 28e Nationaal Sector 1 tegen 5.712 duiven.

Mijn eerst aankomende duif was een nest-doffer op 10-11 dagen broeden hij behaalde de 1e prijs in de vereniging en een 1e in ons samenspel Rayon 3 de Union de Baronie. Hij zal verder door het leven gaan als “Mathieu” vernoemd naar de alleskunner Mathieu van der Poel.

KLIK HIER voor de stamboom van “Mathieu”

Aankomsten van deze vlucht waren als volgt :

14 mee  11 prijzen   79% Nationaal

“Mathieu”                          20.26.13 u.

Br. Miss Bordeaux           20.56.54 u.

Br. Little Hero                   06-08-02 u.

Sister de 450                      06.35.06 u.

“De 523”                              06.47.15 u.

Father “Mathieu”            08.01.51 u.

“De 932”                              09.35.22 u.

19-0404                                11.19.16 u.

“Little Brian”                      12.47.44 u.

15-2437                                15.07.21 u.

20-0808                                15.11.39 u.

Omdat er in onze vereniging reeds om 16.00 u. is afgeslagen viel mijn 12e geklokte duif buiten de prijzen.

Al met al een prima generale bij aanvang van het nieuwe marathon seizoen. Hopelijk kunnen mijn duiven deze vorm een paar weken vast houden. De volgende vlucht zal voor mij Agen Z.L.U met wat jaarlingen en op dezelfde dag Bordeaux N.P.O zijn.