Kweek 2021

In tegenstelling tot vorig jaar heb ik de kwekers dit jaar niet eerder kunnen koppelen dan de vliegduiven. i.v.m. de aanleg van nieuwe bestrating achter moest de ren van de kwekers tijdelijk worden gedemonteerd, het weer werkte ook niet echt mee op dat moment.

Op 27 februari dan maar besloten om ALLES gelijk te koppelen. Anders dan andere jaren heb ik er dit jaar voor gekozen om wat gerichter te koppelen. Ik ben gelukkig gezegend met enkele kweekkoppels waarvan naar nu blijkt de kinderen & kleinkinderen hun vliegwaarde op mijn hok meer dan bewezen hebben. Met gerichter koppelen bedoel ik dan ook dat ik de kinderen uit deze kweekkoppels zo veel als mogelijk tegen elkaar heb gezet. Nu zult u denken had je dat niet eerder moeten doen? Natuurlijk is dat zo, maar ik ben al zeg ik het zelf een zogenaamde luie melker ( geweest ).  Ik zeg bewust geweest, want bij mij is het niet anders dan bij andere duivenmelkers denk ik. Naar mate de resultaten stijgen wordt je vanzelf fanatieker. Daarin schuilt dan ook weer het gevaar om ten overstaan van vorige jaren om hierin geen fouten te maken.

Terug naar de kweek. Voorafgaand aan de koppeling zijn de duiven eerst grondig gecheckt bij de dierenarts Dr. Henk de Weerd. Na controle door Jan van Wanrooij bleek dat enkele duiven lichtjes “het geel” hadden maar in zulke geringe mate dat ik besloten heb hier pas wat tegen te doen als ze eenmaal op eieren zitten. Ik heb hiervoor gekozen om ze 3 dagen een B.S kuurtje te geven.              Het koppelen ging erg goed binnen 1,5 dag zat alles gekoppeld en waren de broedbakken al vrij snel allemaal open, zonder de nodige vechtpartijen.

Op 1 jong duivinnetje na hadden ze allemaal vlot gelegd. Waarna ik de eieren van de kwekers en enkele beste vliegers gelijk heb verlegd. Van deze eerste ronde eieren waren slechts 4 eieren onbevrucht. Natuurlijk juist van de koppels waarvan je het juist op hebt staan.

Al met al mag ik zeker niet klagen. De eerste jongen liggen inmiddels geringd en komen uitmuntend goed op. Voor mij ook een teken dat de duiven goed in orde zijn.

Van deze jongen zullen de nodige jongen naar de kopers van de geschonken bonnen gaan, welke afgelopen winterperiode gezien de biedingen weer zeer in trek bleken te zijn. En naar Jan & Twan Nobels waarmee we een uitwisselingsprogramma hebben aangegaan.

Resumerend kan ik zeker weer terug kijken op een zeer geslaagde kweek, de eerste jongen zullen zo rond eind april speen-klaar zijn, wat voor mij betekend dat het seizoen voor mij dan pas echt kan gaan beginnen.