Kweek 2020

Dit jaar had ik er voor gekozen om de kwekers wat eerder te koppelen dan de vliegduiven, zodat ik een extra ronde jonge duiven van de beste kwekers kon kweken die ook daadwerkelijk nog met het jonge duivenprogramma enkele vluchten afgericht kunnen worden.

De vliegers koppel ik de laatste jaren altijd rond de 20e februari, zo ook dit jaar, en was de exacte datum dit jaar 19 februari. Anders dan andere jaren heb ik de duiven eind december gescheiden, normaliter doe ik dit pas eind januari en zitten de duiven vanaf het eind van het seizoen tot deze tijd gewoon bij elkaar en is er voor mij een gelegenheid om als ik een specifiek koppel voor het jaar erop wil samenstellen, dit een mooie tijd is om dit te doen. De doffers op hun beurt kunnen dan ook mooi bak vast worden.

Bijkomend voordeel is dan ook dat de andere duiven vrij hebben kunnen koppelen en het bij het her- koppelen in februari weinig problemen oplevert.

Afgelopen winter heb ik toch weer een paar mooie aankopen kunnen doen ter versterking van mijn kweek hokje, 1 rechtstreekse zoon van “Messi” en een kleindochter van “Messi” kwekers van de “Messi” zijn Jan en Hanne Sas uit Vorsselaar België en aangeschaft door de Fam.Toom  Alblasserdam waar ik heel blij mee ben.

Dit jaar heb ik er ook voor gekozen om de duiven vooraf aan het koppelen NIET bij te lichten, en ik mag zeggen dat het me goed is bevallen want alle duivinnen van de vliegers hadden binnen 12 dagen afgelegd. Van de betere vliegduiven zijn de eieren direct daags na het afleggen, verlegd en na 9 dagen hadden de eerste duivinnen hun 1ste ei van de 2de ronde gelegd.

Op 1 onbevrucht ei van de kwekers en 2 bij de vliegers na, waren alle eieren bevrucht, voor mij nog altijd een teken dat de duiven gezond en klaar waren om aan de kweek te beginnen.

Na het uitbreken van Covid`19 in Nederland, en gezien de onzekere toekomst voor wat betreft het duivenseizoen 2020, heb ik besloten om bij de meeste jaarlingen 1 ei te vervangen door een stenen exemplaar om hiermee het aantal jongen te beperken.

De eerste jongen van de 1e ronde van de kwekers zijn op 4 april gespeend, de eerste jongen van de vliegers zullen zo rond de 3de week van April gespeend gaan worden. Van deze ronde zullen nog jongen naar de liefhebbers gaan welke afgelopen winter een bon(nen) van mij hebben aangeschaft.

Ik kan weer terug kijken op een zeer geslaagde kweek 2020, de jongen kwamen en komen schitterend op en verkeren in blakend goede gezondheid.

Hopelijk kunnen we dit jaar nog wat vluchtjes vliegen, zodat niet heel het seizoen 2020 verloren gaat.