Het is al weer enkele weken geleden dat ik hier een update op mijn site heb geplaatst. Het begin van het Marathon seizoen staat voor de deur dus wordt het weer tijd om de site te updaten met het laatste nieuws.

Sinds een kleine 2 weken probeer ik weer bijna geheel zelfstandig uiteraard binnen mijn kunnen ( en met wat hulp van Petra ) de verzorging van de duiven weer op mij te nemen. De afgelopen weken zijn de duiven op hun gebruikelijke trainingsvluchtjes ingekorfd in de vereniging, en hebben nu alles bij elkaar een kleine 1000 tot 1100 km voorbereidende vluchten gehad. De verliezen vallen op zich tot nu toe wel mee ( 3 stuks ) waarvan afgelopen weekend 2 jaarlingen op Melun. Over de aankomsten ben ik nog niet tevreden, ik vind dat de eerste duiven te lang op zich laten wachten, en vallen niet vlot genoeg naar mijn zin.

Dit alles heeft in mijn ogen te maken met de koppen ( luchtwegen ) van de duiven, die zitten ook nog niet strak genoeg naar mijn zin, en natuurlijk zit het weer van de afgelopen maand ook niet mee met al de regen die er al is gevallen, en natuurlijk de noodgedwongen beperkte voorbereiding i.v.m mijn eigen gezondheid. Ook vond ik dat ik onvoldoende vlees aan de duiven kreeg omdat ze dus simpelweg niet voldoende aten naar mijn zin. Diegene welke mijn duiven kennen en hier al meerdere duiven hebben vast gehad, weten dat onder normale omstandigheden mijn duiven altijd lekker vol aanvoelen. Dus was en is er hier nog werk aan de winkel. Half mei heb ik de duiven nogmaals laten controleren de mest en de duiven waren schoon alleen de koppen waren te ruw, op advies van Dr. Henk de Weerd hiertegen behandeld met een korte kuur in het water. Ik vond tot nu toe met nog onvoldoende resultaat. Met de Marathon vluchten voor de deur is in overleg met Dr. Henk de Weerd  om een en ander vlotter onder controle proberen te krijgen zijn de duiven behandeld met Ornispritz. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van, want ik kies liever voor een kuurtje in het drinkwater of het voer, maar nogmaals met de Marathon voor de deur moet men wel eens acuut ingrijpen, om ervoor te zorgen dat deze kwaal niet te lang onder de duiven zit. Daarnaast heb ik nu uit voorzorg ook nog een extra korte kuur ( 3 dagen ) met Ornispeciaal ter extra ondersteuning gegeven.

Of dit alles het gewenste resultaat op heeft geleverd zullen we op de eerste Marathon vlucht weten, maar ik ben mij zelf ter degen van bewust dat alles afhangt van de forme, die komt of die komt niet, en het weer van de komende weken zal hier net als op vele kooien een grote rol in gaan spelen.

Met het oog op voorgaande zal ik enige terughoudendheid in acht nemen met de aantallen duiven welke gespeeld gaan worden op de eerste Marathon vluchten. Op de eerste Bergerac zal geprobeerd worden om enkele oude duiven uit te zoeken die in mijn ogen al voldoende conditie hebben en er redelijk tot goed uit zien om in te korven. De jaarlingen had ik graag op de eerste dagfondvlucht  Issoudun gespeeld ter voorbereiding op Bordeaux eind juni maar ook hier zal ik wat meer geduld mee moeten opbrengen. Het is de bedoeling dat deze nog enkele trainingsvluchten zullen moeten afwerken voordat ze uiteindelijk op Bordeaux gespeeld gaan worden. De jaarlingen probeer ik zoals altijd 2 vluchten van 800 km te spelen, wat ik voor een jaarling al pittig genoeg vind. In mijn directe omgeving hoor ik liefhebbers zeggen ze moeten maar vliegen en gaan hier 3 keer mee, dat is natuurlijk een keus die eenieder voor zichzelf maakt. Maar de jaarlingen zijn wel de aanvulling voor de toekomst, en speel ik ze zelf niet graag als jaarling al over de kop. Voor St.Vincent geld het zelfde als voor Bergerac en zullen hiervoor duiven uitgezocht worden die naar mijn zin zijn.

Hopelijk zullen de weergoden ons de komende weken beter gezind zijn zodat de duiven onder normale temperaturen zonder regen thuis kunnen komen.

Voor nu wens ik ieder een goed seizoen met mooie overwinningen.