Op het moment van dit schrijven hebben we inmiddels 5 vluchten gehad 2 maal training en 3 wedvluchten met uitslag. Als ik op deze vluchten terug kijk dan mag ik zeker niet ontevreden zijn met wekelijks iedere vlucht zelfs duiven op de uitslag, wat een ongekende luxe is voor mijn marathon duiven, de duiven komen vlot naar huis, als er eenmaal 1 is dan volgen de hokgenoten zich lekker vlot op, tot zo ver mag ik dus zeker niet ontevreden zijn. De verliezen vallen ook zeker mee met 1 duivin van de eerste eigen trainingsvlucht achter, en op dit moment ( zondagmorgen 05.00 uur ) 1 doffer nog te gaan van Melun een jaarling welke het in de voorbereiding al lekker heeft gedaan en was als 1e get. In de mand gegaan. Wel is 1 van mijn absolute favoriete de afgelopen weken  gewond thuis gekomen, hij is inmiddels wel aan de beterende hand en vliegt inmiddels al weer mee, maar deze moet absoluut naar mijn zin zijn voordat ik die mee ga geven, als dit niet het geval is dan is het voor hem dit jaar voorbij.

Als je mij vraagt ben je tevreden hoe de duiven er op dit moment voor staan ten opzichte van vorig jaar zeg ik NEE. Waarom, puur gevoelsmatig heb ik de duiven nog niet zo hoe ik ze graag zou willen hebben, ze trainen aan huis goed, ze komen goed naar huis ( voor marathon duiven ) maar ondanks dat vind ik de gretige eetlust achter blijven ten opzichte van vorig jaar. Dat baart mij toch enigszins zorgen, tenslotte is het straks zaak voor de marathon vluchten dat de duiven voldoende reserves hebben opgebouwd om deze in geval van nood te kunnen aanspreken.

Kortom voor mijn gevoel is er nog genoeg werk aan de winkel. Afgelopen vrijdag, omdat de duiven voor het eerst dit jaar 2 nachten in de mand zaten, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kooien nog eens flink onder handen te nemen, heel de kooi en de plafonds stofvrij gemaakt, en ontsmet ( uitgespoten ) met Virkon-S. Voor maandag a.s staat er een medische check bij Dr. De Weerd op de agenda om de duiven nog eens grondig onder de loep te nemen, om er zeker van te zijn dat ik met super gezonde duiven aan de start ga komen, en hopelijk zijn de duiven dan in goede doen om aan de form te werken die ik graag zou willen zien bij de duiven, maar we hebben nu eenmaal met dit fenomeen te maken of de form komt of niet, hangt van vele factoren af en zullen allemaal moeten kloppen, en ligt in grote lijnen aan de duiven of ze dit willen ontwikkelen dit jaar.

We gaan het zien over ruim 2 weken dan begint het echte werk en zullen ze er klaar voor moeten zijn, aan mij ligt het niet, de rest ligt bij de duiven.

De Jonge duiven.

Voor het eerst sinds jaren heb ik dit jaar ook weer te maken gekregen met de collie onder de jonge duiven. Ik verduister mijn jongen al jaren niet meer, met als gevolg dat de jongen al 4 en 5 pennen gegooid hebben en inmiddels aan hun bovendek zijn begonnen. Wat betreft de collie wijd ik aan dat er twee weken geleden steeds enkele jonge duiven welke ik s ’morgens om 05.30 u. uitliet in de avond pas terug kwamen, die hebben ongetwijfeld ergens gezeten, is dit op een hok waar collie heerste of bij zwerf duiven? De fout die ik hiermee maakte om de duiven gewoon binnen te laten bij de andere jongen, heeft grote gevolgen gehad. De eerste kuur hiertegen sloeg niet voldoende snel aan, en omdat ik niet wenst te sukkelen met duiven was ik al begonnen met uitselecteren.  Een tweede kuur met Flumie van Dr. De Weerd zorgde echter wel voor het gewenste vlotte resultaat, de duiven zaten er binnen een paar dagen weer fris bij, en nadat ik ze na een week binnen gehouden had trokken ze gelijk meer dan een uur weg.

Nu Brabant-2000 het ( jonge ) duiven programma voor de zoveelste keer hebben aangepast, en zich laten lijden door 1 persoon welke alleen maar aan hun eigen commerciële belang denken en niet aan het dier vriendelijke aspect, ben ik genoodzaakt om in rap tempo wil ik mijn jonge nog enkele vluchten kunnen geven met de jonge duivenvluchten, alle zeilen bijzetten om dit te kunnen realiseren.

Ik wens iedereen veel succes de komende weken, en blijf vooral gezond.

Naar alle berichten