Eind januari zijn de duiven nadat ze waren gescheiden behandeld tegen Paratyfus, wat inhoud 3 dagen Parastop, op de 4e dag ge-Paraboost en vervolgens weer 3 dagen nagekuurd met Parastop dit alles van Belgica De Weerd.

Een week later heb ik een algehele gezondheidscheck laten doen bij Jan en Domien van Belgica de Weerd, hieruit bleek dat op 1 kooi na geen problemen waren gevonden. Op 1 kooi werd in de mest sporen gevonden van wormen. Ondanks dat ik al jaren GEEN problemen heb met wormen en hiertegen ook niet voorbehoedend behandel moest er deze keer ingegrepen worden ( uiteraard dit alleen op de kooi waarin de besmetting zat ) Ik heb al deze duiven een worm pil opgestoken en vervolgens voor 1 nacht opgesloten in de broedbak. De volgende morgen niets in de bakken gevonden en dus grondig gereinigd en uitgebrand.

Na een week ALLE de mest uit ALLE kooien voor de veiligheid nogmaals laten checken en hieruit bleek dat ze brandschoon waren.

Begin februari de kooien ter voorbereiding van de kweek de nog eens goed stofvrij gemaakt de wanden ingespoten en geschuurd ( ontsmet ) met Virkon-S.

Bij het scheiden kwam ik er al snel achter dat er enkele duiven bij de duivinnen zaten, doffers bleken te zijn. Ook een speciaal aangekochte duivin bleek een doffer te zijn. Natuurlijk maak ik dat ieder jaar wel mee maar zo extreem als dit jaar is nog niet voorgekomen. Deze duiven zijn niet voor niets in de winter doorgehouden, dan zullen we deze maar als pater gaan spelen.

Hoewel ik hier niet blij mee ben, omdat ik vind dat deze doffers ook weer voor de nodige onrust zorgen op de kooien, de tijd zal het leren !

Afgelopen winter besloten om 3 goede duiven van de vliegkooi te verhuizen naar het kweekhok Porsche , De 450 en De Bonte. Hopelijk kunnen de nog aanwezige duiven op het vlieghok dit opvangen. Ook dit zal de tijd leren, maar na een geweldig seizoen 2021 waarin ik het hoogst haalbare Nationaal kampioenschap binnen haalde kan het haast niet anders dat ik hierin een stapje terug moet zetten.

Op 19 februari 22 ( altijd de 3e week van februari ) zijn de duiven hier gekoppeld. De meeste jaarlingen hebben zelf in de tijd dat ze gescheiden waren een bak mogen uitzoeken, om vervolgens zelf d.m.v. vrije koppeling een duivin uit te zoeken.

Op 2 koppels na ( welke ook weer 2 doffers waren ) zaten de duiven na 3 dagen allen met hun duivin los op de bak. Dit alles zonder knokken. Ieder jaar zie ik hiertegen op maar het is mij gelukkig bespaard gebleven. Nu de koppels het zo goed doen komt stiekem die extra motivatie toch weer boven drijven.

Nu probeer ik dagelijks 1 of 2 kooien uit te laten ( mits het weer het toelaat ). De stormen van de afgelopen weken zorgde ervoor dat ik met name over de kooi welke boven op de schuur staat, mij toch wat ongerust maakte. Gelukkig is alles zonder noemenswaardige schade afgelopen.

Het officile seizoen begint eind april, en voorafgaand zullen nog de nodige vergaderingen, en huldigingen afgewerkt moeten worden.

Voor nu ga ik mij volledig richten op de kweek, hopelijk komen hieruit weer de nodige bruikbare duiven.

Tot zover deze update

Naar alle berichten