Door de versoepelde Corona maatregelen is er de afgelopen weken een inhaalslag gepleegd m.b.t de uitgestelde huldigingen en vergaderingen. Wat inhield dat er in een kort tijdsbestek meerdere huldigingen en vergaderingen alsnog voor het nieuwe seizoen werden en worden georganiseerd.

Dus ook voor mijzelf was het een drukke agenda met de nodige huldigingen en als bestuurder ook het bijwonen van de verschillende vergaderingen.

Daarnaast moest er ook nog tijd gevonden worden voor mijn eigen duiven. Op 19 februari zijn ALLE duiven hier gekoppeld incl. de kwekers.

Voorafgaand aan de kweek hebben de duiven een gezondheidscheck ondergaan bij Jan en Domien van Belgica de Weerd.

Het koppelen is dit jaar weer zeer soepel verlopen op een enkele verplichte koppeling na hebben de jaarling duiven zoveel als mogelijk zelf hun partner uit mogen zoeken. De oude koppels zijn intact gehouden. Mede door het schitterende weer van de afgelopen weken waren de eerste eieren op 1 oud koppel na zeer vlot gelegd. Hierna zijn de eieren van de kwekers verlegd onder de jaarlingen en mochten deze opnieuw beginnen, ook hun 2e legsel waren binnen 9 dagen een feit. Hetgeen getuigd dat het met de duiven en hun gezondheid ook werkelijk goed zit.

Helaas zijn er verschillende eieren verloren gegaan door het te vast broeden van met name de jonge koppels. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het ook een beetje mijn eigen schuld is, voorgaande jaren deed ik nogal eens wat stro boven de tabak-stelen leggen, en dat scheelde een hele hoop.

Op het moment van schrijven zijn de eerste eieren volop aan het uitvallen, en zal er binnenkort gestart gaan worden met het ringen van de jongen.

Een kleine tegenslag is dat ik achteraf meer doffers blijk te hebben dan duivinnen. Ik ben hier eigenlijk niet gelukkig mee want ik kan deze niet apart houden, en zullen dus over de kooien verdeeld moeten worden en als zogenaamde pater gespeeld gaan worden. Zoals ik al schrijf ben ik hier niet gelukkig mee want hiermee verstoor ik volgens mij te veel de rust in de kooien. Ik ga dit even aanzien en mocht het te gek worden dan zal ik helaas toch drastische maatregelen moeten nemen.

Daarnaast heb ik het besluit genomen om 3 vaste vliegers “Porsche”, “De 450” en “De Bonte” naar het kweekhok te verhuizen. Deze beslissing zal ongetwijfeld zijn weerslag vinden op de resultaten, ik zeg dit niet om mijzelf alvast in te dekken, want na het behalen van het hoogst haalbare het afgelopen seizoen met de Nationale titel, kan het haast niet anders dat het minder wordt, maar ik vertrouw er op dat de hokgenoten dit moeten kunnen opvangen, we gaan het zien.

Het officiële seizoen begint op 23 april met hieraan voorafgaand nog enkele oefenvluchten, het is de bedoeling dat mits het weer het toelaat ( ik bedoel hiermee minimaal 10 graden ) is dan gaan de duiven wekelijks de mand in.

Met name de jaarlingen hebben als jonge duif te weinig ervaring opgedaan en zullen dus van meet af aan de mand in moeten.

Omdat ik normaliter mijn vliegploeg in 2 delen splits ( 800 km vluchten en 1000 km vluchten ) en ik mijn oude duiven in goeden doen meestal 3 keer speel zal ik gezien het huidige vliegprogramma een switch moeten maken met betrekking tot de 800 km ploeg. Deze zullen dus ook wat 1000 km vluchten moeten afwerken.

Wat betreft het vliegprogramma ga ik niet zitten piepen, want ik zeg maar zo het programma is door democratisch besluit tot stand gekomen en we zullen het ermee moeten doen. Een klein puntje van kritiek heb ik wel op het besluit om dezelfde dag Bordeaux N.P.O en Agen Z.L.U  een ochtendlossing te organiseren. Volgens mij was het de bedoeling dat in de toekomst de N.P.O en de Z.L.U willen gaan samenwerken, maar dit besluit getuigd hier niet van, in de praktijk zal dit betekenen dat er duiven van beide vluchten bij elkaar weggekaapt zullen worden. JAMMER !!

Binnenkort wanneer de eerste jongen bekwaam zijn zal ik de kopers van de bonnen benaderen om hun nieuwe aanwinst te komen uitzoeken.

Eenhoksrace

Tegenwoordig is het een trend om deel te nemen aan eenhoksraces ik heb in het verleden al eens aan een race in Bangkok deelgenomen. En heb daarom besloten om voor de races van januari 2023 in Pattaya en aan de Rayong race aldaar weer deel te gaan nemen. Dit keer in combinatie met onze voorzitter Ronald Kil. Binnenkort zullen we hiervoor bij elkaar gaan komen om hiervoor de puntje op de I te zetten. We hebben er in ieder geval zoals men dat in het Noorden des land zegt ZIN AN.

Ik wens iedereen een goed maar vooral een sportief seizoen, en geniet van onze mooie hobby.

Naar alle berichten