14-03-2024 Hokbezoek Eddy Didden
Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan Eddy Didden uit het Belgische Neeroeteren, dit bezoek stond al geruime tijd op mijn Bucketlist en hiermee kan ik weer een wens van deze lijst afstrepen.

Ik ben in contact gekomen met Eddy via social media, en uit de korte gesprekken welke we via dit medium hadden ontstond er een vertrouwde klik met vele raakvlakken op duivengebied. Hij kwam bij mij ook over als een integer en vertrouwd persoon waarmee we kennis en passie over onze mooie hobby kunnen delen.

De afgelopen jaren heb ik al verschillende TOP hokken mogen bezoeken, en dan met name die van goed spelende Marathon en/of Zware Fond liefhebbers. Ik heb tijdens die bezoeken vele TOP duiven in handen gehad. Waaronder Nationale winnaars en Nationale asduiven allen stuk voor stuk prachtige duivin waar weinig tot niets aan mankeert.

Terug komend op Eddy Didden, eerder spelend in combinatie met zijn vader Nick onder de naam Nic & Eddy Didden. Vele kampioenstitels werden in die periode binnen gehaald, getuige de verschillende reportages gepubliceerd op de Pipa site. Eddy heeft zoals hij zelf zegt veel te danken aan zijn vader Nick en “Kimi Barca” ( o.a. 8. Internat. Sint-Vincent en 21. Internat. Barcelona ) Na het overlijden van zijn vader en door de drukke baan van Eddy zijn de duiven eind 2014 verkocht. Maar omdat het bij Eddy bleef kriebelen is hij noodgedwongen alleen verder gegaan. Eddy wist van thuis uit dat kwaliteit cruciaal is om te kunnen presteren. Omdat zijn passie nog steeds lag/ligt bij de Zware Fond is hij op zoek gegaan naar de aller beste duiven die er te vinden waren om zich daarmee te versterken. Het lukt Eddy derhalve om binnen enkele jaren weer tussen de kampioenen te staan.

Een van de stamduiven is nog steeds de “Kimi Barca”. Maar ook de inbreng van de duiven van Etienne Meirlaen “Marathon Lady” en een zus van de “Cor”. Verder werden er broers en zussen van Nationale winnaars/Nationale asduiven en Internationale winnaars gehaald o.a. ook uit toppers van Gino Clicque en Gaby Vandenabele.

Met voornoemde duiven aan de basis, is het niet verwonderlijk dat hiervan verschillende goede nazaten en/of ver-ervers van deze TOPPERS het hok bevolken bij Eddy. Eddy is een kleine melker zoals wij dat noemen met een klein duivenbestand van een kleine 70 duiven. Maar wat er zit is van absoluut GROTE KLASSE. Ik heb hiervan nogal wat duiven in de hand mogen nemen en het water liep mij hierbij zowat uit de mond WAT EEN KLASSE zit daar. Niet verwonderlijk dat al vele hokken in binnen en buitenland geslaagd zijn met duiven of nazaten uit deze kolonie. Nog vers in mijn geheugen ligt “Tony”van de combinatie Smeets-Penris ( won de 4. Nat. Agen 6.896 p. en 6. Nat. Barcelona 4.842 p. ). Maar ook “Zevlakov” Alex Rans ( 1. World Best Pigeon Marathon 2020 vader van “Chadli” 2. Olympiade Marathon Boekarest 2022 ) werd gekweekt uit een duivin van Eddy “Starlight 91” afkomstig van Etienne Meirlaen En dat de concurrentie niet slaapt blijkt wel dat Eddy benaderd wordt door verschillende Toppers uit binnen en buitenland om met zijn duiven samenkweek te doen. Zo ook is er samenkweek gedaan met “De Wondere Thiago” van Patrick Logghe ( 1e Nat. Ace Yearlings 2021  Coeff 0,28 ). Maar ook is hier met duiven van Jeroen van Heumen verkregen via zijn goede vriend Stoffels samenkweek gedaan. Dit keer een dochter van “Mitchell” x “Triple 6” ( 1. Provinciaal Asduif Marathon, 1. Europese Asduif op de internationale vluchten, 1. Provinciaal Agen
7. Nationaal 6.896 duiven, 1. Provinciaal Narbonne, 9. Nationaal 8.188 duiven). Deze duivin uit “Mitchell” komt dit jaar terug naar Eddy.

Tijdens een van onze laatste Whattsapp gesprekken bood hij mij een koppel eitjes aan uit een dochter van “Zevlakov” x een zoon “Goed Blauw”. Daar hoefde ik uiteraard niet lang over na te denken en ging hier graag op in. Deze zijn inmiddels na mijn bezoek aan Neeroeteren mee verhuisd naar Breda. Maar ook een schitterend jong welke Eddy mij 100% aanbeveelt de BE-24-5056825 en hij tegen mij zei als je in de toekomst vroeg wilt spelen op Barcelona dan beveel ik je dit jong aan, en is dus meeverhuisd naar Breda.

Als ik later naar de stamboom kijk dan begrijp ik waarom Eddy mij deze duif aanbeveelt. Met klinkende namen in deze stamboom als “MG430” , “ROMEE” , en “SUPER 48” ( WINNER GOLDEN WING BARCELONA )deze laatste is in 2014 aangekocht door MARK GILBERT U.K van NOUWEN-PAESEN. Hij is inmiddels vader van “SOUTHFIELD HUGO”   1. NATIONAAL PERPIGNAN`17 en 1. NATIONAAL BARCELONA`18 maar hij is ook vader van “GOLD LADY” 1. NATIONAAL BARCELONA`20 U.K

Voor dit najaar is afgesproken dat er nog wat samenkweek wordt gedaan met mijn “Porsche” en komt er nog iets speciaals gekweekt door Eddy richting Breda. Later meer hierover.

Verder hebben we nog wat ervaringen uitgewisseld, en met name hoe Eddy probeert zijn stamduiven en hun goede genen probeert vast te leggen.

Bij deze willen wij Eddy bedanken voor zijn gastvrijheid en dit leerzame bezoek, en komen graag in het najaar weer voor onze volgende afspraak bij u terug.