Een van de mooie dingen uit onze hobby vind ik nog steeds de hokbezoeken aan collega duivenmelkers in binnen en buitenland. Helaas heb ik dit het afgelopen jaar om de welbekende redenen mondjesmaat kunnen doen. Hierdoor waren er enkele afspraken op de plank blijven liggen zal ik maar zeggen. Om er maar even een paar te noemen Jan & Twan Nobels, Jan-Kees Hoek, Paul Clauwers. Afgelopen week heb ik de draad weer voorzichtig opgepakt en ben samen met Petra afgereisd naar België om mijn eerste afspraak voor dit jaar te na te komen.

Maar ook op mijn bucketlist staan nog enkele namen 1 daarvan is zeker Eddy Didden uit België die toezegging had ik al 1 keer gedaan en wil ik zeker gaan nakomen.

Luc Smets  Bertem België

Afgelopen week zijn we afgereisd naar België om aldaar een bezoek te brengen aan Luc Smets en zijn vrouw Marie-Claire. Luc was voorheen voorzitter van het Belgische Cureghem Center ( voorheen verantwoordelijk voor de Barcelona lossingen ) welke nu in handen is van de Belgische Verstandhouding ( Entente Belge ). Luc en zijn vrouw Marie-Claire genieten nu van hun welverdiende rust na hun drukke loopbaan beide als huisarts.

Ik ben in 2021 met Luc in contact gekomen, nadat hij een jonge duif van mij had opgevangen. Tijdens ons gesprek aldaar ging het al snel over de nachtvliegers van Bordeaux van dat afgelopen weekend. Ik had zelf voor het eerst op deze vlucht ook meegemaakt dat er duiven ( 3 stuks ) midden in de nacht waren aangekomen. Natuurlijk was de vraag van Luc welk soort duiven ik bezat. Met het vernoemen van o.a. de naam Arjan Beens was het hem duidelijk waarom ik ook in de nacht duiven had geklokt. Omdat de interesse bij Luc ook lag bij de GROTE FOND zoals ze dat in België noemen en onder de indruk was van de nachtvliegers, was zijn volgende vraag of hij bij mij wat kon aanschaffen. Ik heb hem toen geantwoord kijk eerst eens rond op mijn site en bekijk eerst mijn uitslagen voordat u een beslissing neemt. Zo gezegd zo gedaan en al snel dezelfde avond nog werd ik al gebeld door Luc dat hij onder de indruk was van mijn duiven en hun prestaties.

De afspraak was dat hij dat najaar naar Breda zou komen om bij mij wat te komen aanschaffen. Nu enkele jaren later onderhouden wij nog regelmatig contact. Luc is zoals hij zelf zegt uitermate tevreden over de kweek en vlieg resultaten van de duiven uit 2021 en hun jongen hieruit. Luc speelt in een zeer sterke vereniging en moet het o.a. opnemen tegen duiven uit het satelliet-hok van de Chinees Kaier eigenaar van de duurste duif ooit verkocht bij PIPA Armando. Ook van het afgelopen najaar is er weer een laat jong van hier naar België verhuisd. Deze week heb ik deze duiven weer in de hand mogen nemen en zijn zoals ik bij mijn duiven gewend ben uitgegroeid tot echte volmaakte postduiven. Maar ik was zeker ook onder de indruk van zijn andere duiven welke zijn hokken bevolken, dit kan ook niet anders als ik achteraf de namen hoorde vanwaar deze duiven kwamen, om er een paar te noemen Jeroen & Stijn Rans, Notaris Dons, Ko van Dommelen ( Paarsborst ) enz.

Afgesproken is dat ook dit jaar weer enkele jongen van hier zullen verhuizen naar België.

Met ons bezoek aldaar ben ik zeker weer een ervaring rijker geworden, en bedanken Luc en Marie-Claire voor hun hartelijke ontvangst en hun heerlijke maaltijd.

Frans & Josè Belleter   Nispen

Ons tweede bezoek deze week van dit jaar was aan Frans & José Belleter uit Nispen. Ook dit bezoek lag vorig jaar al in onze planning.  Mijn ouders waren destijds bevriend met de ouders van José en gingen jaren geleden derhalve ook regelmatig samen bij Frans & José op de koffie. Ikzelf kende Frans in die tijd alleen uit de gesprekken van mijn ouders en later natuurlijk van de duivenuitslagen.

In die tijd speelde ikzelf nog de programma vluchten dus was er helemaal nog geen spraken van de Marathon. Nadat ik de programma duiven had weggedaan en was overgeschakeld naar de Marathon ging ik mij uiteraard ook verdiepen in deze uitslagen van met name in die tijd van sterk spelende liefhebbers op deze discipline. Frans was 1 van de eerste die het meest bij mij in het oog sprong.

Frans is een liefhebber die net als hier de duivensport bedrijft samen met zijn vrouw José. Beide vullen elkaar vlekkeloos aan. Sinds afgelopen jaar is Frans een samenwerkingsverband aangegaan met Dr. Henk de Weerd. Wat inhoud dat er verschillende kwekers maar ook jongen van Dr Henk de Weerd in Nispen zijn gehuisvest om daar uitgetest te worden.

Ik was bij Frans jaren geleden al meerdere keren langs gereden i.v.m. mijn werkzaamheden destijds maar het was er steeds niet van gekomen om daadwerkelijk een bezoek aan hem te brengen.

Afgelopen jaren kwamen we elkaar regelmatig tegen op de diverse kampioenen huldigingen waar we beide onze gewonnen prijzen mochten afhalen. Tijdens een van deze bijeenkomsten en de hieruit voortvloeiende gesprekken die we toen met elkaar hadden is deze afspraak uit voortgevloeid.

Afgelopen vrijdag was het dan zover en ben ik samen met Petra een bezoek gaan brengen bij Frans & José. Bij aankomst dacht en zei ik zelfs tegen Frans wat ben ik toch een sukkelaar als ik hier de accommodatie zie, en die vraag stelde ik mij ook eerder deze week bij het bezoek aan Luc Smets in België. Frans zijn antwoord hierop was het ligt niet aan de accommodatie maar wat er in zit.

Dat laatste is natuurlijk een veelgehoorde uitspraak van met name de beter spelende liefhebbers, die niet geloven dat de prestaties uit een potje komt maar begint met goede duiven, en waar ik mijzelf volledig bij aan sluit.

Wij werden ontvangen in een schitterende uitbouw/serre die overigens destijds door Frans zelf is gebouwd en waarin de trofeeën en kristallen vazen de stille getuigen zijn van hun behaalde prestaties uit de laatste ik mag wel zeggen decennia.

Tijdens mijn bezoek kreeg ik verschillende TOPPERS/KWEKERS in handen waarvan mij zowat het water uit de mond viel. Om er enkele te noemen “Power Boy” , “Power Girl” zijn Rooie/Vale Barcelona duif die daarop nog niet gemist had en op advies van José ook niet meer gespeeld mag worden. Maar ook enkele van Wim Muller en van de Comb de Pijper en Jan Polder sprongen er enorm uit. Van Jan Polder mocht hij destijds enkele jongen uitkiezen en zei destijds tegen Frans ga maar eens zitten en kijk zelf maar of er wat bij zit voor je en dat heeft hij geweten. Hij koos uit de vele aangeboden jongen 2 duiven uit wat achteraf ook nog een 2 nestmaten waren, en waar Frans met de jongen hieruit uit beide meer dan tevreden is en ook mee is geslaagd. Ook bij de Comb de Pijper uit Hoeven mocht hij uitzoeken en slaagde er in om ook hier uit hun beste duif een jong van te kiezen.  Dus verzint eer ge begint voordat je Frans laat kiezen want voor je het weet zitten je beste in Nispen. ( Geintje Frans! ) het is je zeer gegund.

Afgesproken is dat Frans & José binnenkort ook een hier bezoek aan ons bescheiden hokje komt brengen, zodat ook hij zijn mening kan geven over wat er hier gehuisvest zit.

Ook nu bedanken wij Frans & José voor hun kennis met ons te delen en uiteraard voor hun gastvrijheid.

Gert-Jan & Adwin de Hoogh  Oosterhout

Gisteren stond het bezoek aan Gert-Jan & Adwin de Hoogh op de agenda. Deze combinatie hebben de afgelopen 2 jaar goed aan de Marathon weg gewerkt met als absoluut hoogtepunt het seizoen 2023 waarin hun op de eerste Marathon vlucht vanuit St.Vincent al gelijk de toon zette door de overwinning in Nationaal Sector 1 met hun “Misty”voor zich op te eisen.  En of dit nog niet genoeg was dat jaar wisten ze ook nog een 5e Bergerac en een 7e Nationaal Sector 1 te spelen. Dat is geen kattenpis want ik weet zelf hoe moeilijk het is om hier in het zuiden in Sector 1 bij de eerste 10 te spelen.

Gert-Jan komt uit een (h)echte duiven familie en is de duivensport met de paplepel ingegeven niet verwonderlijk dat hij het duivenvirus ook heeft doorgegeven aan zoon Adwin. Zijn ome Dries tot op de dag van vandaag de te kloppen man hier in het Brabantse maar ook ver daarbuiten, samen met zijn zoor Gertie spelend onder de naam D de Hoog & Zn.

Zoals gezegd je moet hier in Brabant van goede huizen komen om je mannetje te kunnen staan. Ik kan mij nog goed herinneren dat Gert-Jan mij enkele jaren geleden opbelde omdat het op dat moment ook helemaal niet ging op de Marathon en zelfs aangaf dat als het niet zou beteren hij de Marathon vaarwel zou zeggen. Gelukkig heeft hij dit niet gedaan en heeft hij de draad weer goed op kunnen pakken met het nu gekende resultaat. Wij overlopen elkaar niet en zijn samen met de vrouwen een tijdje terug zijn we samen uit gaan eten om eens lekker bij te kletsen. Zo af en toe wordt er wel eens een telefoontje of een appje gedaan om onderling wat kennis uit te wisselen. Kennis is misschien een groot woord in de duivensport want ik zeg altijd als het gaat weten we het allemaal, maar als het niet gaat dan moeten ze het mij maar eens komen vertellen. Die tijd heeft de meerderheid in onze duivensport ongetwijfeld allen gehad en toen wisten we het op dat moment ook niet.

Terug naar mijn bezoek aan Gert-Jan, ik heb gisteren enkele van hun TOPPERS in handen mogen hebben. Met zulk materiaal vind ik het niet gek dat deze mannen het afgelopen jaar zo gespeeld hebben. De duiven zagen er perfect uit en blaakte van gezondheid en zijn geweldig de winter door gekomen. Enkele toppers die mij werden aangereikt en bij mij vooral in het oog sprongen waren o.a. D`n Ad ( Gouden Crack`23 ) hun jongste aankoop van A.P.Overwater ( een GEWELDIGE duif )en uiteraard “Misty” daarnaast nog enkele duiven waarvan ik de naam alweer ben vergeten maar zeker niet onder deden voor elkaar.

“Misty” een geweldig mooie duivin in de hand is mij vlak nadat zei de 1e Nationaal Sector 1 speelde nog aangeboden door Gert-Jan om samen-kweek mee te doen met mijn “Porsche”. Qua bouw en de bewezen resultaten van beide duiven zou dit een SUPER koppel geweest kunnen zijn. Echter weet Gert-Jan hoe ik ben en weet hij en de meeste die mij goed kennen hoe ik over bepaalde lijnen/personen denk, heb ik dit puur uit principe zijn aanbod afgewezen. Nogmaals niets ten nadele van “Misty” want dat is een SUPER duivin waar hij nog heel veel plezier aan kan gaan beleven.

Uiteraard heb ik ook de jonge duiven in handen gehad welke op dit moment te koop staan van hun, ook van verschillende van deze jongen was ik erg onder de indruk. De kopers van deze jongen moeten hier absoluut mee verder kunnen en kunnen voor ieder kweekhok een versterking zijn.

Gezien de duiven welke ik allemaal in handen heb gehad en hun algemene winter conditie ben ik ervan overtuigd dat we ook dit jaar weer rekening met deze combinatie moeten gaan houden, en zie hun dan ook als zware concurrent voor mijzelf. Misschien een wake-up call dat ik aan de bak moet komend jaar.

Ik/wij wensen Gert-Jan & Adwin komend seizoen heel veel gezondheid en succes zodat we in juni op sportieve wijze de degens weer kunnen kruisen.