Het seizoen is met wat tegenslagen begonnen. Voor het eerst sinds enkele jaren ben ik een duif van het hok kwijt geraakt, en heb inmiddels ook al gehoord dat er ook hier in de buurt al meerdere duiven van het hok zijn weggebleven. Wat meestal kan betekenen dat ook hier in de buurt mogelijk de roofvogel actief zou kunnen zijn. Of heeft dit misschien te maken met de verlate entingen ( Paramixo & de Paraboost ) welke ik normaal in december al doe, maar door omstandigheden dit nu later heb gedaan, maar dat lijkt mij vrij onwaarschijnlijk.

Inmiddels hebben we de eerste vluchten achter de rug met voornamelijk de wind behoorlijk op kop. Met name mijn onervaren jaarlingen bleken het hiermee de meeste moeite te hebben, en zijn er inmiddels voor mijn begrippen ook al teveel duiven achter gebleven, ( inmiddels al 4 jaarlingen en 1 oude ). Met name de laatst vernoemde duif bleef op de vlucht vanuit Niergies “The Warrior” als enige achter. Dit is waar ik achteraf ook echt geen rekening mee hield omdat de duiven van deze vlucht redelijk vlot naar huis kwamen, en binnen 1 uur er 44 van de 50 thuis waren. Om 15.00 uur viel er nog 1 hierna stokte het en duurde het tot de volgen dag 12.00 uur tot er een duif bij viel, deze was behoorlijk gewond. In de loop van de middag kwam er nog 1, en 1 was in Dongen binnen gelopen en de voorlaatste viel op maandag op de klep ook zwaar gewond, (allen jaarlingen ) er moest toen nog 1 oude duif komen “The Warrior” wat voor mij een zware tegenvaller is, want deze was de laatste jaren een van mijn vaste duiven en had tot nu toe slechts 1 keer gemist.

Maar goed we moeten door en zullen de overige duiven hopelijk deze aderlating op kunnen vangen. Met de eerder vernoemde 3 duiven welke van het vlieghok zijn gehaald zal dit een behoorlijk pittige klus gaan worden.

Inmiddels zijn de jongen voor eigen gebruik zowat allen gespeend en zijn ( op 1 bon na  ) de geschonken bonnen verzilverd. Ook mijn schenkingen aan liefhebbers welke ik jongen gunde zijn bijna allen opgehaald ( alles bij elkaar toch nog een dikke 30 jongen ) .

De duiven zitten vanaf afgelopen zondag op weduwschap ook de nest duiven zitten tijdelijk op weduwschap. Zodat er begonnen kan worden met de werkelijke voorbereiding van het seizoen. De eerste medische check heeft inmiddels plaats gevonden en hieruit bleek dat er enkele duiven lichtjes “Geel” hadden voornamelijk uit 1 kooi, dus voor de zekerheid de duiven uit deze kooi gedurende 2 dagen hiertegen in het drinkwater gekuurd.

Op de eerst volgende vlucht waarop ze 2 dagen in de mand zullen zitten zal ook de kooi nog eens aan een grondige schoonmaak worden onderworpen om vervolgens met koudijs te worden uitgerookt.

Hierna is het geheel aan de duiven zelf, en hopelijk pakken ze de draad weer op en vangen ze de eerdere verliezen in voldoende mate op.

De duiven bestemd voor de eenhoksrace in Thailand hebben de nodige entingen gehad en zullen rond de 22e mei op transport gaan naar Thailand. Wij kijken nu al uit naar deze nieuwe uitdaging en hopelijk gaan ze ons daar verrassen.

Tot zover deze update.

Naar alle berichten