Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de kweek 2024 ook hier in volle gang. En ik moet eerlijk bekennen nu ik er gelukkig wat intensiever mee bezig kan zijn het hier bij mij toch ook wel weer wat begint te kriebelen, en uitkijk naar het nieuwe seizoen.
De duiven hebben inmiddels hun eerste gezondheidscheck gehad bij Dr Henk de Weerd door Jan van Wanrooij en zijn collega. Uit iedere kooi had ik een meststaal verzameld en uit iedere kooi 2 duiven meegenomen. Het mestonderzoek was helemaal in orde en was niets in te vinden, uit de keeluitstrijkjes werd bij een enkele duif zeer lichtjes het geel geconstateerd maar was te verwaarlozen. Opvallend was dat uit dezelfde afdeling de ene duif wel en de andere het niet had.
Omdat het in zulke lichte mate werd geconstateerd ben ik voornemens hier voorlopig nog niets aan te doen, en als ze op eieren zitten een kort kuurtje tegen het geel te geven. Ondanks dat de verzorging hier minimaal is ( 1 maal per dag eten ) en ook het krabben/schoonmaken slechts om de paar dagen werd gedaan, vond ik persoonlijk dat de duiven hiervan weinig nadelige gevolgen hebben ondervonden afgelopen winter. Belangrijk is wel natuurlijk dat de kooi hiervoor geschikt is en droog moet zijn.
Zoals ik eerder al schreef zullen de duiven eind deze week gekoppeld gaan worden. Op de vliegkooien zullen op enkele koppels na de vrije koppeling toegepast worden. Het zal in begin even zoeken zijn voor de duiven maar mijn ervaring uit het verleden is dat na een paar dagen de meeste koppels wel gevormd zullen zijn.
Afgelopen dagen heb ik nog een zeer prettig contact gehad met Eddy Didden uit Neerroetere België. Hij is een van de liefhebbers die op mijn bucket list staat om nog te gaan bezoeken. Eddy volg ik zelf al een tijdje met name zijn “Kimi Barca” lijn, duiven waar al vele goede duiven uit zijn voort gekomen. Om maar eens wat te noemen  2e Nationale Asduif zware fond 2017, 1e Nationale Asduif zware fond 2018 en 2e beste Europese jaarduif Agen – Narbonne, Beste Belgische oude duif over 3 internationale vluchten 2019, 7e beste Barcelona racer 2012/2014, 8e beste Belgische jaarduif Internationale vluchten Pipa rank enz.
Maar ook “Zevlatov” van Alex Rans 1e World Best Pigeon Marathon 2020 is gekweekt uit een duivin van Eddy. Een zoon uit “Zevlatov” , “Chadli” trad in de voetsporen van zijn vader 2e Olympiade Marathon Boekarest 2022. Niet verwonderlijk dat hij uit “Zevlatov” wat terug heeft gehaald, maar ook hij zit niet stil want hij bezit ook een jong uit “Wondere Thiago” van Patrick Logghe 1e Nationale asduif KBDB zware fond jaarlingen 2021. Een hele mooie toezegging deed Eddy tijdens ons contact, meer hierover binnenkort op mijn site nadat ik bij hem ben langs geweest en kijk er nu al naar uit.
Toeval was dat ik tijdens mijn hokbezoek aan Luc Smets in België al duiven uit de lijn “Zevlatov” en “Chadli” bij hem al in handen had gehad, en ook hij deed mij een hele mooie geste.
Bij het tikken van deze tekst moet ik aan een opmerking van een liefhebber denken die hier ook regelmatig komt. Die zei onlangs tegen mij pas maar op met teveel verschillende soorten bij te halen dat je je eigen lijnen/soorten niet verloochent.
En dat is normaal ook mijn visie, maar de fout die de meeste hiermee maken is om de bijgehaalde duiven direct in te kruisen. Ik kies er dan ook voor om als men iets bijhaalt meerdere duiven uit een zelfde lijn/soort bij te halen en die tegen elkaar te zetten. Om vervolgens de presterende jongen hieruit dan pas in te kruisen. Ook dan is het vaak afwachten want ook ik kan er niet inkijken ( dat kan alleen een dierenarts als hij ze open snijd GEINTJE! ) en heb de wijsheid ook niet altijd in pacht.
Kortom ik heb weer genoeg om met heel veel vertrouwen naar uit te kijken.